Dnešní Američania doplácajú na dobrotu svojich predkov

Autor: Dušan Fischer | 5.2.2012 o 18:15 | (upravené 5.2.2012 o 18:33) Karma článku: 5,39 | Prečítané:  1147x

Pohľad ostatných krajín na Spojené štáty pozostáva najmä z toho, čo povie televízia, filmy, internet, či 4-mesačný Work & Travel pobyt v arizonskom či texasskom zábavnom centre. Výsledkom týchto skreslených pohľadov sú videá a fotky extrémne obéznych Američanov, ktorých najobľúbenejšie jedlo je maslo obalené v cukre vytiahnuté z fritézy. Pôvod v tomto obžerstve, čuduj sa svete, treba hľadať v ich histórií. A konkrétne u predkov, ktorí si Nový svet zvolili za svoj druhý domov.

 

Za tie desiatky rokov, čo boli otvorené prístavy na Ellis Islande sa zozbieralo dovedna státisíce až milióny bohatých aj chudobných prisťahovalcov, ktorí sa odhodlali predať doma všetok svoj majetok, zobrať toľko detí, koľko mohli uživiť a vybrali sa strastiplnou cestou v neľudských podmienkach priamo k vysnívanej Amerike.

Prisťahovalci sa začali zoskupovať logicky podľa etnika. Vtedy začali vznikať talianske, poľské, nemecké a iné susedstvá, štvrte či celé mestá. Budovali sa mestá ako Berlín v New Yorku, Varšava v Indianie, atď. Napriek tomu, že Európa zničená či už chudobou, prvou či druhou svetovou vojnou neposkytovala potrebné zázemie, imigranti si chceli po príchode zachovať svoju kultúru za každú cenu. A ako inak sa dá najmilšie propagovať kultúra, ak nie prostredníctvom jedla.

Preto začali vznikať rôzne špeciality, ktoré sa neskôr prispôsobovali americkým potrebám – talianska pizza, poľské klobásy, dánske danish, nemecký hamburger, atď. V čase americkej povojnovej prosperity (aspoň tej na papieri a vo filmoch) sa Európa máčala v hrôzach bipolárneho usporiadania.

Keď veľká časť Európanov trpela na sovietske plánovanie, ktoré drasticky tlmilo akékoľvek nápady či vývoj, v Amerike sa nevedelo od roztopaše čo robiť a preto sa rozrastali fast foody, diners, reštaurácie a všetko sa to spájalo do veľkých sietí po celej krajine. Jediným cieľom bolo, ako čo najrýchlejšie, najlepšie a najlacnejšie dostať čo najväčšiu porciu jedľa k čo najviac zákazníkom.

Prisťahovalci nechceli nič iné, len zabezpečiť dostatok priestoru a možností v stravovaní pre svoje deti. Určite nebolo ich úmyslom vidieť o niekoľko rokov ako reštaurácie poskytujú pri jedle tabletku, ktorá vyvolá zvracanie, aby zákazník mohol ďalej pokračovať v chutných krídieľkách s Jack Daniels omáčkou.

Veľa jesť, ako-tak kvalitne a hlavne za lacno je ľudská povaha, nielen Americká. S podobnými stereotypmi, s ktorými sa dnes potýkajú Američania by sa stretol každý iný väčší národ na svete, ktorý by takú dlhú dobu netrpel hladom či nemal vojnou zničenú krajinu. Nezabúdajme, z ktorého kontinentu predkovia dnešných Američanov prišli.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Prvá banka prelomila tabu a zvýšila úroky na hypotékach

Zvyšovanie úrokov vraj nesúvisí so zmenami, ktoré pripravuje Národná banka.

DOMOV

Pavlis sa v novej funkcii teší luxusnému autu i debetnej karte

Exminister hospodárstva šéfuje Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo.


Už ste čítali?